neděle 17. května 2015

VKV Provozní aktiv - květen 2015

Zkoušíme různá stanoviště v okolí Kyjova a tentokrát jsme se opět usadili na kopci Náklo u Milotic. Je to nižší kopec než Stražovják, ale vloni se nám tam podařil celkem pěkný výsledek. 


Na závod jsme se sešli v této sestavě: Adam Sýkora, Zdeněk Foltýn, Marek Miklenda, Michal Bohunský a Mirek Riedl. Antény, rádio a baterku přivezl Zdeněk autem, notebook jsem přivezl na mopedu :-)) 


Ráno nebylo zrovna letní počasí a ten, kdo se dobře oblékl, neudělal chybu. Zpočátku spadlo i pár kapek, ale později se ukázalo i sluníčko.



Vysílali všichni, začátečníkům ještě je třeba pomoct, ale Mirek (na snímku vzadu) všechna spojení poctivě zapisoval a tak si myslím, že z něj brzy bude další radiový posluchač.


Zato tady to byly nervy. Zdeněk si drží hlavu a má rozhodně proč. Zkušenější trojice nastoupila, jenže místo aby hoši setrvali na kmitočtu a dál volali výzvu, přelaďovali se po pásmu a celých 23 minut nezapsali jediné spojení! Doma si nikdo přijímač nezapne, netrénuje a neúčastní se závodů. Potom dělá potíže odposlechnout a zapsat stanici OL2015P nebo odhláskovat jiný lokátor, než na který jsou zvyklí. Jednou za měsíc dvě hodiny SSB ligy je skutečně málo.


Přesto ale výsledek 2295 bodů je letos náš nejlepší výsledek a to jenom proto, že se podařilo o jeden násobič víc, než minulý měsíc. Když se zlepší práce operátorů - hlavně rychlé a přesné naladění, rychlé zjištění, jestli už máme stanici v deníku a lepší reakce při zavolání, aby nás nepředbíhaly jiné stanice... tak bude víc spojení a tím taky víc bodů. 

Tak jsem to, myslím, dostatečně zkritizoval. Teď je třeba taky trochu pochválit, ne? Všem děkuji za účast v závodě, taky rodičům, kteří chlapce přivezli až na kopec. U těch tří zkušenějších operátorů musím pochválit, že pracují úplně samostatně, vše si sami naladí i zapíšou do programu v počítači. A to nejen česky a slovensky, ale také anglicky. Jenom je třeba se víc soustředit. Lokátor JN80ob by byl sice krásný, ale ten bychom dostali jedině od stanice z jihu Itálie a ne od OK1KFI. Opravdu si na to dávejte pozor, správně je to JO80ob.

Těším se zase za měsíc, nejspíš na stejném místě.
Honza, OK2BUT

neděle 10. května 2015

Mistrovství ČR dětí a mládeže v radioelektronice Opava 2015

Letos poprvé jsme se zúčastnili soutěže v radioelektronice a dokonce jsme se dostali až do republikového finále. To se letos konalo od 8. do 10. května v Opavě. Po dohodě s pořadateli jeli nakonec dva zástupci našeho kroužku  Jirka Maňák a Vítek Širůčka (batoh, který vezl byl určitě těžší než on sám).


Do Opavy jsme jeli vlakem s přestupem ve Starém Městě a Ostravě-Svinově. Všechno nám vycházelo, žádné zpoždění, žádné komplikace. Našli jsme místo konání soutěže, ubytovali se. Po slavnostním zahájení odevzdali všichni soutěžící svoje dovezené výrobky a přesunuli se do učeben, kde napsali test. Test byl rozhodčími opraven a výsledky vyvěšeny na tabuli. Vítek i Jirka některé otázky neměli správně, ale ze 40 možných bodů získal Vítek 33 a Jirka 29, což je krásný výsledek.

Druhý den od rána pokračovala soutěž stavbou zadaného výrobku, kde bylo možno získat maximálně 60 bodů. Stejně jako v krajském kole byl i tady Vítek precizní a získal 59 bodů ! Jirkovi strhli rozhodčí 7 bodů, ale nedozvěděli jsme se proč?





Celkový výsledek je dán součtem bodů z testu, zadaného výrobku a dovezeného výrobku. Přestože se Vítkovi podařilo získat za dokumentaci plný počet 5 bodů, jeho výrobek byl ohodnocen pouze 8 body a  na medailové umístění to tentokrát nestačilo. S celkovým počtem 105 bodů obsadil v kategorii mladších žáků hezké páté místo. (Vítěz této kategorie měl 118 bodů.) Jirka v kategorii starších žáků skončil na sedmém místě s 92 body.



V obtížnosti a provedení dovezených výrobků byly opravdu velké rozdíly, až se mně zdálo, že nepatří do stejné věkové kategorie. Případná příští účast s nějakým blikačem nebo podobně jednoduchým výrobkem je dopředu odsouzena k nezdaru.




Hlavní rozhodčí Jaroslav Winkler, OK1AOU, ocenil kvalitní práci soutěžících a některé výrobky označil za profesionální. Při pohledu na tyto výrobky nelze než souhlasit.





Pořadatelé připravili pro účastníky prohlídku opevnění v Darkovičkách a památníku 2. světové války v Hrabyni, což nebylo takové překvapení vzhledem k 70. výročí konce války a také proto, že právě Opava byla bombardováním hodně zničená. Večer byly vyhlášeny konečné výsledky a předány ceny.


Ani naši kluci nepřišli zkrátka, pro každého byla připravena taška s různými součástkami. Ale to ještě nebylo všechno. Na úplný závěr byl odstartován tzv. Hrabák. Kluci dostali igelitové tašky a běželi do druhého patra vybírat z připravené hromady nejrůznějšího "harampádí" z použitých zařízení, počítačů a odnášeli si desky na rozebrání, sáčky s různobarevnými diodami a mnoho dalších součástek. Takto vypadala Jirkova podrážka po skončení bitvy. Tyto integrované obvody už bohužel použít nelze.

 
V neděli ráno jsme se ještě prošli po náměstí a před polednem odjeli vlakem domů. Získali jsme nové kamarády, se kterými se možná setkáme v Holicích, nebo za rok na stejné soutěži, která možná bude v Rožnově pod Radhoštěm. Děkujeme pořadatelům i rozhodčím a děkuji také chlapcům za dobrý výkon a skvělou reprezentaci.



Honza, OK2BUT