neděle 10. května 2015

Mistrovství ČR dětí a mládeže v radioelektronice Opava 2015

Letos poprvé jsme se zúčastnili soutěže v radioelektronice a dokonce jsme se dostali až do republikového finále. To se letos konalo od 8. do 10. května v Opavě. Po dohodě s pořadateli jeli nakonec dva zástupci našeho kroužku  Jirka Maňák a Vítek Širůčka (batoh, který vezl byl určitě těžší než on sám).


Do Opavy jsme jeli vlakem s přestupem ve Starém Městě a Ostravě-Svinově. Všechno nám vycházelo, žádné zpoždění, žádné komplikace. Našli jsme místo konání soutěže, ubytovali se. Po slavnostním zahájení odevzdali všichni soutěžící svoje dovezené výrobky a přesunuli se do učeben, kde napsali test. Test byl rozhodčími opraven a výsledky vyvěšeny na tabuli. Vítek i Jirka některé otázky neměli správně, ale ze 40 možných bodů získal Vítek 33 a Jirka 29, což je krásný výsledek.

Druhý den od rána pokračovala soutěž stavbou zadaného výrobku, kde bylo možno získat maximálně 60 bodů. Stejně jako v krajském kole byl i tady Vítek precizní a získal 59 bodů ! Jirkovi strhli rozhodčí 7 bodů, ale nedozvěděli jsme se proč?





Celkový výsledek je dán součtem bodů z testu, zadaného výrobku a dovezeného výrobku. Přestože se Vítkovi podařilo získat za dokumentaci plný počet 5 bodů, jeho výrobek byl ohodnocen pouze 8 body a  na medailové umístění to tentokrát nestačilo. S celkovým počtem 105 bodů obsadil v kategorii mladších žáků hezké páté místo. (Vítěz této kategorie měl 118 bodů.) Jirka v kategorii starších žáků skončil na sedmém místě s 92 body.



V obtížnosti a provedení dovezených výrobků byly opravdu velké rozdíly, až se mně zdálo, že nepatří do stejné věkové kategorie. Případná příští účast s nějakým blikačem nebo podobně jednoduchým výrobkem je dopředu odsouzena k nezdaru.




Hlavní rozhodčí Jaroslav Winkler, OK1AOU, ocenil kvalitní práci soutěžících a některé výrobky označil za profesionální. Při pohledu na tyto výrobky nelze než souhlasit.





Pořadatelé připravili pro účastníky prohlídku opevnění v Darkovičkách a památníku 2. světové války v Hrabyni, což nebylo takové překvapení vzhledem k 70. výročí konce války a také proto, že právě Opava byla bombardováním hodně zničená. Večer byly vyhlášeny konečné výsledky a předány ceny.


Ani naši kluci nepřišli zkrátka, pro každého byla připravena taška s různými součástkami. Ale to ještě nebylo všechno. Na úplný závěr byl odstartován tzv. Hrabák. Kluci dostali igelitové tašky a běželi do druhého patra vybírat z připravené hromady nejrůznějšího "harampádí" z použitých zařízení, počítačů a odnášeli si desky na rozebrání, sáčky s různobarevnými diodami a mnoho dalších součástek. Takto vypadala Jirkova podrážka po skončení bitvy. Tyto integrované obvody už bohužel použít nelze.

 
V neděli ráno jsme se ještě prošli po náměstí a před polednem odjeli vlakem domů. Získali jsme nové kamarády, se kterými se možná setkáme v Holicích, nebo za rok na stejné soutěži, která možná bude v Rožnově pod Radhoštěm. Děkujeme pořadatelům i rozhodčím a děkuji také chlapcům za dobrý výkon a skvělou reprezentaci.



Honza, OK2BUT 

Žádné komentáře:

Okomentovat