úterý 24. září 2013

Historický QSL

Na letošním setkání v Holicích mně předal Honza OK1NR historický QSL lístek z 1.6.1956, který potvrzuje spojení OK2KYK se stanicí W2CUQ. 


Po krátkém pátrání po osudu tohoto operátora jsem našel zprávu o jeho úmrtí, kterou otiskl deník New York Times: 
IRWIN-William C.K. ''Will'' (Retired musical and choral director Radio City Music Hall). On October 23, 1998. Beloved husband of the late Helen L. Irwin. Dear father of Dean T. Irwin. Funeral from Meislohn-Silvie Funeral Home, 1289 Forest Ave., SI, NY on Tuesday, 10:30 AM. Service at the Unitarian Church, 11 AM. Private cremation. Friends will be received Monday, 2-4, 7-9 PM. 

Will se narodil v roce 1907 v San Franciscu, byl klavírista a dirigent a zemřel v 91 letech v židovské soukromé nemocnici pro seniory na Manhattanu. Mnoho let žil na Staten Island. Většinu své kariéry působil v hudebním divadle. Znal se s George Gershwinem. Jeho manželka se jmenovala Helen.
info z internetu
OK2BUT

pondělí 16. září 2013

VKV Provozní aktiv - září 2013

Jednoduše bych to mohl napsat takto: v neděli 15. září jsme se zúčastnili Provozního aktivu VKV.
Ale schválně se trochu rozepíšu. Tentokrát jsme totiž vysílali ZE DVOU QTH.

Skupina A - volací značka OK2KYK
Zdeněk OK7WW, Michal OK7MT a kluci Zdeněk, Adam, Ondra a Vítek - obsadili kótu Stražovják. Po počátečních problémech dosáhli pěkného výsledku:
144 MHz ....... 54 QSO, 14 násobičů = 2590 bodů,
432 MHz ....... 17 QSO, 5 násobičů = 245 bodů,
nejdelší spojení se podařilo s YT1WP - lokátor KN04CV - 518 km.

Skupina B - volací značka OK2KHD
Honza OK2BUT a kluci Marek, Mirek a Matěj vysílali z altánku u cyklostezky mezi Bzencem a Vracovem. Nadmořská výška necelých 200 m - nepříliš vhodné stanoviště pro VKV závod. Celá akce měla podpořit nábor mladých zájemců do radioamatérského kroužku a radioklubu Kyjov. Na školy ve Vracově a Bzenci po předchozí návštěvě v pátých a šestých ročnících byly rozeslány informační letáčky. Výsledek však překonal očekávání. Na cyklostezku k altánku nepřijel ani jeden nový zájemce. Pokud tedy nepočítám Markovu maminku nebo Frantu Hrubého se synem, kteří přijeli na kolech a přivezli náhradní autobaterii. Všichni jmenovaní radioamatérský kroužek dobře znají z mnoha předchozích akcí.

Příprava vysílání z druhého stanoviště nebyla zase tak jednoduchá, jak by se zdálo. V pátek jsme za obětavé pomoci Tondy Baďury, který je náš mnoholetý sponzor, vyrobili stožár, ložisko i kotevní kolíky. Na anténě jsem opravil poslední prvek, který se poškodil při spouštění ze střechy. Autobaterii jsem vymontoval manželce z auta, z čehož měla nevídanou radost. Zvláště když zjistila, že odpojením napětí se zablokovalo autorádio. V sobotu večer jsem měl všechno nachystané včetně tcvru ICOM 706. Na kole a v batohu jsem přepravil vše na DDM s myšlenkou, že to v neděli ráno naložím na káru a odvezu na vyhlédnuté místo k altánku. Kára s označením DDM však vykazovala podstatnou závadu - jedno kolo bylo prázdné - defekt. Kde sehnat v sobotu večer lepení na duše? V nouzi nejvyšší opět pomohl kamarád Tonda a kolo se podařilo zalepit. V neděli ráno jsme naložili celý náklad na káru, Marek si nasedl taky, aby přidržoval anténu a s veselou myslí jsme ujížděli za Vracov. Postavení stožáru s anténou GW4CQT už byla snadná záležitost. Kluci se stavbou antény pomáhali a tak jsme v pohodě stihli začátek závodu.
Výsledek z našeho druhého stanoviště:
144 MHz ....... 35 QSO, 14 násobičů = 1498 bodů,
nejdelší spojení s 9A1V - lokátor JN95KI - 423 km.


Myslím si, že díky rozdělení na více stanovišť si kluci také více zavysílali. Mohli se častěji střídat a tři hodiny jim velmi rychle utekly. Dalo se to vše uskutečnit také díky Michalovi, který zaskočil za Romana (dovolená) a do budoucna bychom uvítali další dobrovolníky z řad radioamatérů, kteří by pomohli jak s přípravou tak s dozorem u mladých operátorů. Ačkoli se to nezdá, tři hodiny být ve střehu, vše kontrolovat a občas radit, kam směrovat anténu, jestli už máme spojení, zvolit vhodnou strategii zda vyhledávat nebo volat výzvu .... to je docela náročné. Takže uvítáme každého, kdo má zájem pomoct.

Je tady i myšlenka zkusit vyjet příští měsíc na nějaký vyšší kopec. Nabízejí se Bílé Karpaty. Za pokus by to určitě stálo.
Honza, OK2BUT 

úterý 10. září 2013

Přijďte se podívat

V neděli 15. září 2013 se můžete všichni podívat, jak vypadá radioamatérský závod. V altánku u cyklostezky mezi Bzencem a Vracovem očekáváme hlavně ty zájemce (chlapce i dívky od 10 let), kteří se stále rozmýšlejí, jestli vyplní přihlášku do Radioamatérského kroužku při DDM ve Vracově. Pokud vás zajímá radiotechnika, vysílání, chcete se zúčastnit mezinárodních závodů a soutěží, potom neváhejte, sedněte na kolo a přijeďte se podívat i s rodiči nebo s kamarády. Budeme tam za každého počasí od 10 do 13 hodin.

Druhé stanoviště bude na Stražovjáku pod vysílačem. Nebojte se přijít blíž a prohlédnout si antény, vysílačky i poslechnout signály vzdálených stanic.

Využijte možnost, kterou vám nabízí Dům dětí a mládeže ve Vracově a členové radioklubu Kyjov. Staňte se operátory, kteří reprezentují své město, jižní Moravu a Českou republiku v mezinárodních soutěžích. Záleží jenom na vás.
Honza, OK2BUT

úterý 3. září 2013

Radioamatérský kroužek pokračuje

Radioamatérský kroužek na DDM ve Vracově pokračuje ve školním roce 2013 - 2014. 
Zveme mezi sebe mladé chlapce i děvčata se zájmem o techniku a vysílání. Věřím, že nadále budou v kroužku všichni úspěšní závodníci - Marek, Mirek, Matěj, Zdeněk, Adam, Kuba, Jirka a Vítek. Přijmeme každého, kdo bude mít opravdu zájem.

První schůzka pro posluchače bude v sobotu 7. září 2013 v učebně DDM ve Vracově. Od 7 do 9 hodin našeho času tam bude připraveno pracoviště pro SSB ligu. Podobně jako na soustředění. Kdo má doma přijímač, může SSB ligu poslouchat doma.

V sobotu zároveň pořádáme Den otevřených dveří pro děti, kteří si vybírají zájmový kroužek, i pro jejich rodiče. Přijďte se podívat do naší učebny na DDM, zeptejte se na všechno, co vás zajímá. Můžete si také poslechnout stanice v závodě na KV nebo zkusit spojení na VKV. Pomůže vám to při rozhodování, jestli se do kroužku přihlásit nebo ne.

Chcete-li se cokoli zeptat, napište e-mail na adresu: jan@paclt.cz nebo zavolejte na tel.: 737 284 776.
Honza, OK2BUT