pondělí 8. července 2013

Soustředění mladých operátorů 2013

Radioklub Kyjov ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Vracov zorganizoval druhý ročník soustředění mladých radioamatérů, kterého se zúčastnilo devět chlapců ve věku od 9 do 14 let. Stejně jako vloni spali všichni ve stanech, které si postavili nedaleko Moravan u Kyjova na pozemku Jardy, OK4MM.

Fotografie doplním

Chlapci postupně absolvovali pěší výlet na kopec Železňák, z jehož vrcholu s pětiwattovou ruční stanicí uskutečnili 8 spojení, nejdelší bylo s OK3MT v Olomouci. Kromě pohybových her byly letos zařazeny také soutěže v hodu granátem na cíl a ve střelbě ze vzduchové pušky. Hlavní náplní soustředění však bylo radioamatérské vysílání. V sobotu od 7 do 9 hodin se posluchači zúčastnili česko-slovenské soutěže SSB LIGA, ve které je jedenáctiletý Zdeněk Foltýn na průbežném 4. místě. V sobotu v poledne se všichni zúčastnili závodu VKV Polní den mládeže na pásmech 2 m a 70 cm a kdo toho ještě neměl dost, tak si mohl zavysílat i v hlavním "dospěláckém" závodě VKV Polní den, který následoval.

Vítek neúnavně volá výzvu v Polním dnu mládeže na 144 MHz

Organizátoři nezapomněli ani na oblíbený radiový orientační běh (ROB), známý jako "hon na lišku". V lese ukryli tři vysílače, které museli soutěžící v co nejkratším čase najít. Téměř všem se to úspěšně podařilo. Zvítězil Mirek, který byl v cíli za neuvěřitelných 12 minut a 2 sekundy.

Jirka letos skončil na druhém místě

Čtyři dny utekly snad až příliš rychle a většině se ani nechtělo jet domů. O prázdninách jsou pro mladé operátory ještě naplánovány dva závody ze seriálu Mistrovství ČR juniorů na VKV. Chlapci z kyjovského radioklubu OK2KYK a radioamatérského kroužku při DDM Vracov si letos vedou výborně a v obou kategoriích jsou na průběžném prvním místě.

S opravenými přijímači Pionýr se nyní pracuje daleko lépe.

Je třeba poděkovat všem, kteří se jakkoli podíleli na této vydařené akci, kterou podpořilo také Město Kyjov. Děkujeme také kuchařkám z DDM ve Vracově za výbornou spolupráci a přípravu jídel.

  
Společná fotografie - 6.7.2013
Horní řada zleva: Kuba Čech, Mirek Jegla, Matěj Procházka, Honza Paclt - OK2BUT, Milan Sedláček - OK2AM, Zdeněk Foltýn - OK7WW, sedící: Jarda Rohleder - OK4MM, Michal Tomec - OK7MT, Zdeněk Koutný - OK2BPH, Franta Kučera - OK2BBB, Jenda Hrbotický - OK2BKQ, vpředu: Jirka Maňák, Adam Sýkora, Martin Kasík, Zdeněk Foltýn, Vítek Širůčka, Jakub Schneer, Standa Hrubý


Jan Paclt