neděle 23. září 2012

Návštěva Technického muzea v Brně

Výlet do Technického muzea v Brně jsme naplánovali na sobotu 22. září 2012. Začátek se podobal akci Kulový blesk, protože se vyjíždělo z několika míst: Roman OK2CR v Mikulčicích naložil Kubu, přibral v Lužicích Adama a odvezl oba do Dubňan, kde je předal Zdeňkovi OK7WW. Z Dubňan vyrazila skupina dvou dospělých a tří dětí do Kyjova, kde vyčkala příjezdu spěšného vlaku, ve kterém už se vezl Zdeněk OK2BPH z Velké nad Veličkou a Jirka z Lipova a početná skupina Vracovjáků: Honza OK2BUT a kluci Lukáš, Matěj, Mirek, Jakub a Marek. Opravdu jsme se všichni ve vlaku našli a ujížděli vesele do Brna.

Čekáme na vlak ve Vracově

V Brně pokračoval hromadný přesun hromadným dopravním prostředkem (tramvají) až před Technické muzeum. Přijeli jsme přesně v 9 hodin, právě otevírali.


Na úvod jsme si nechali promítnout poučný film o Marconim a začátcích bezdrátové komunikace, potom následovala individuální prohlídka sdělovací techniky a ostatních exponátů od maličkých mechanických hracích skříněk přes elektronkové mikroskopy, motocikly a automobily až po mohutné letecké motory a parní stroje.

Oba Zdeňkové se zajímali také o letecké motory.

V nejvyšším patře si mohli kluci vyzkoušet různé pokusy

Společná fotografie znavených návštěvníků muzea: zleva Jirka, Zdeněk, Matěj, Lukáš,
Adam, Kuba, Jakub, Mirek.... Marek sedí ve 4. patře u PC... no comment

Tři hodiny na prohlídku byly akorát a tak jsme se řádně vyhladovělí přesunuli do restaurace, kde byl oběd. Zpáteční cestu tramvají jsme přerušili na České a prošli se pěšky přes náměstí až k nádraží.

Zvláštní hodiny na náměstí zaměstnaly kluky celou půlhodinu. Kulička nakonec nevypadla.
Podle informace na panelu je možné ji chytit pouze jedenkrát dneně, a to v 11 hodin.

Cesta domů uběhla klidně a tak doufám, že se výlet všem líbil a že se všichni v muzeu něco nového dozvěděli. Za zdařilý průběh celého zájezdu děkuji všem výše jmenovaným dospělým a zvláštní poděkování patří též paní Foltýnové, kterou jsem, aniž to tušila, jmenoval zdravotnicí celé výpravy.
Honza

úterý 11. září 2012

Radioamatérský kroužek 2012 - 2013

Radioamatérský kroužek při DDM ve Vracově
zahajuje svoji činnost první seznamovací schůzkou
v úterý 18. září 2012 v 16 hodin.

Zájemci si vyzvednou přihlášku a mohou již také zaplatit poplatek, který je letos 350 Kč.

Upozorňuji, že letos podle nových pokynů, kdo neodevzdá do příští schůzky vyplněnou přihlášku a nezaplatí uvedený poplatek, nesmí zůstat v učebně a musím ho poslat domů.

Také se dozvíte podrobnosti k plánované společné návštěvě Technického muzea v Brně, který pořádá Radioklub Kyjov
v sobotu 22. září 2012.

O informace si můžete napsat na adresu jan@paclt.cz
nebo telefonicky na mobil 737 284 776.

Honza, OK2BUT

VHF Contest - Den rekordů 2012

VHF Contest – den rekordů 2012
1.-2. září 2012 - Paní Háj - Moravany u Kyjova

První zářijový víkend, nádherně prosvícený již podzimním sluncem, a my jsme se vrhli na VHF Contest, který se jede pouze na 144MHz. Příprava a vysunutí jedné antény DL6WU na samostatném stožáru, kterou jsme již vyzkoušeli při PD, šla dobře hlavně díky zázemí a přípravě Jardy OK4MM.  

Půl hodinky před závodem je vše nachystáno, teď jen kontrolní spojení a můžeme jít na to – ale ouha!  PSV 1: 8 !
Kruci, anténa musí dolů, předpokládaný problém – spoj koaxů, asi 1m pod ANT. Správná dedukce, je zde utržený pájený spoj na N konektoru. Přestože oprava odsýpá, zpoždění je dvě hodiny, než konečně Honza OK2BUT z balkónu křičí „super 1:1“!!!

Perfektně vyvázané dvojče DL6WU nad KV anténami je již minulostí.

Štěpán OK2EC to svižně rozjíždí a tak přibývá jedno QSO za druhým. Rušení z Javořiny je opět gigantické, jejich CW signál je výborně slyšet na třech harmonických segmentech v SSB části. Pracovat v azimutu 100° až 170° je díky nim „o nervy“, ale právě z tohoto směru nám to nese potřebné bodíky! Večer bere na chvíli do rukou mikrofon Zdeněk ml. OK2- 36352 a hned je tu první Ital 705km - UFB.

Z jihu nám to chodí velmi dobře, ovšem nejdelší spojení ODX je nakonec Švýcar HB9BSL = 742 km. Občas nás zlobí počítač a po celou dobu závodu nám program odmítal počítat km/body a tak nás po delší době (dnech) jeho přemlouvání příjemně překvapil výsledek. Za 202 QSO to přineslo 52781 bodů, což nás v průběžných výsledcích drží na 10. místě.


Zvlášť dík patří náčelníkovi Michalovi OK7MT, který zpracoval a odeslal LOG k vyhodnocení až z Malajsie, kde v té době pracovně pobýval.


Tak kamarádi, co UHF Contest v říjnu? Jdeme do toho? Anténu svítící novotou na 70 cm máme. TRX matný patinou na 70 cm máme také! Kdo jde do toho tak ať se ozve, vždyť i ty špekáčky stojí za to!

73 Zdeněk OK7WW