neděle 14. října 2012

UHF Contest 2012

UHF Contest 2012
6. října 2012
Kopec Babí lom Strážovice, neboli Stražovják, což se svými 417m nad mořem je nejvyšší vrch Kyjovska, se stal naším vysílacím bodem v UHF závodě. Je to naše staré známé místo, které jsme dlouhodobě užívali, zejména při Polních dnech na VKV. Nyní jsme si ho zvolili pro odzkoušení našeho prvního závodu na UHF vlnách, tedy na těch menších „žížalkách“.  Hlavně jsme byli zvědavi, zda nás bude nějak rušit či omezovat provoz zde stojícího vysílače Českých radiokomunikací. 
Rozhodnutí znělo: pojedeme závod pouze v sobotu odpoledne a vezmeme mládež. To byla určitě správná volba, protože již večer od západu přišla fronta a přes noc i neděli bylo počasí velmi nepříznivé – déšť, vítr, ochlazení. Ostatně dost neblaze o tom referují stanice, které byly na vyšších kopcích.
Krásné počasí, jen vítr trochu prohýbal náš stožár.
Na tom větším stožáru hvízdaly záhyby přemnožených antén.
Kluci smontovali novou anténu 14 elementů YAGI typ DL6WU, se ziskem 13,9 dBd, výrobce OK5IM antény ZACH. Stavíme stožár a uvazujeme kotvy. V kufru Berlinga jsou baterky a Transceiver, co dává ven jen 10W, to protože jsme mládež.

Hlavně dodržet správné pořadí prvků.
Vše chodí velmi pěkně, čistý signál. Žádné rušení od vedlejšího vysilače nepozorujeme. Přizpůsobení PSV 1:1. Roťák na ruční pohon dělá Roman OK2CR.  Automatický, přehledný, tužkou psaný deník s plnou nápovědou dělá Honza OK2BUT.

Kluci se po 2-3 QSO střídají.
Celkem jsme udělali 30 spojení QSO, výsledek je 4092bodů. Nejvíce se dařilo Adamovi, pustil se i do spojení v angličtině a to mu přineslo i odměnu v podobě nejdelšího QSO s německou stanicí DL7R za 390 bodů.

Adamovi se vysloveně dařilo.
Jirka to také zkusil anglicky.
Vysílali jsme asi 2,5hod., pak jsme již nové stanice neslyšeli a též se pomalu začalo stmívat, tak že jsme se jali balit.
Dvě auta přivezla tuto sestavu Matěj OK2-36355, Ondra  OK2-36392, Jakub OK2-36398, Zdeněk OK2-36352, Adam OK2-36395, Jirka Maňák a tři dospěláky OK2BUT, OK7WW, OK2CR.

Kuba právě ladí další stanici.

V přírodě také lépe chutná.

Díky za kvalitní přípravu a bezpečnou dopravu Romanovi a Zdeňkovi. (pozn. BUT)
Naši staronovou kótu jsme otestovali a já myslím, že se nám líbila. Především je to pro nás velmi dobře dostupný, blízký kopec. Nevýhodou je vzrostlý les a mohutný stožár na severní straně. Zkušenosti s pásmem 432MHz nemáme a proto si netroufám hodnotit, jestli je výsledek za tak krátkou dobu dobrý nebo špatný. Bezesporu je to pro nás zajímavá lokalita a určitě si sem budeme snažit dostat na některý další závod.
73 Zdeněk OK7WW
Ještě malá poznámka:
Zapomněli jsme na čtvrtého dospělého člena radioklubu, Jardu OK4MM, který ve stejnou dobu vyšlápnul stejný kopec pěšky a se psem Barnym aktivovali vrchol SOTA JM-028 na 7 MHz CW.
OK4MM/P a jako vždy pile-up.


Žádné komentáře:

Okomentovat