středa 11. července 2012

VKV Polní den 2012

Letošní VKV Polní den jsme věnovali především mládeži. Uspořádali jsme pro členy kroužku a i další zájemce soustředění mladých radioamatérů v lokalitě Paní háj nedaleko Moravan u Kyjova. Ubytování bylo ve stanech, stravování zajistil Dům dětí a mládeže Vracov. Vzhledem k tomu, že někteří členové kroužku již měli s rodiči naplánovanou dovolenou, byla účast šesti chlapců celkem slušná.

Ve čtvrtek 5.7. odpoledne bylo zahájení, stavba stanů a společná příprava večeře. Nejnáročnější částí programu byl páteční výstup na vrchol Bradlo (543 m n.m.) nedaleko Vřesovic. Pochod v mimořádně horkém počasí byl pro všechny vyčerpávající a proto se neuskutečnilo původně naplánované vysílání z vrcholu (SOTA). Po návratu do tábora a krátkém odpočinku se odehrála napínavá soutěž ve střelbě ze vzduchové pušky. Dohled nad regulérností a hlavně bezpečností této soutěže bezvadně zajistil Roman, OK2CR.  Na večer byl připraven táborák s opékáním špekáčků.



Další den začal přípravou na závod VKV Polní den mládeže. V závodě se u rádia pod dohledem Zdeňka OK7WW postupně vystřídali všichni chlapci. Nejdelší spojení bylo se stanicí IZ0FWE/6 (705 km). Je však škoda, že se závodu mládeže zúčastňuje velmi málo stanic a tak z nadmořské výšky 333 m s povolenými 10 W výkonu je konečný výsledek 15 QSO přinejmenším rozpačitý. Přitom v Provozních aktivech míváme dvojnásobný počet spojení.


Sobotní odpoledne vyplnila soutěž v radiovém orientačním běhu. Se sluchátky na uších pomocí přijímače a antény hledali v lese mezi stromy dva ukryté vysílače. Tato soutěž byla velmi vyrovnaná a mnozí si ji zkusili poprvé. Zvítězil Jirka Maňák, který doběhl do cíle v čase 8:04 min. před Zdeňkem Foltýnem a Jakubem Čechem. Rozdíly v cíli však nebyly velké, čtvrté místo vybojoval Adam Sýkora před Martinem Kasíkem a Mirkem Jeglou. Všichni soutěžící byli odměněni diplomy a sladkostmi.


Soustředění jsme ukončili v neděli 8.7. dopoledne, chlapci složili stany, uklidili tábořiště a byli rozvezeni auty domů k nedělnímu obědu. Můžeme říct, že se letošní první ročník soustředění vydařil. Všem se pobyt v přírodě líbil a tak určitě podobnou akci zase někdy zopakujeme.

Společné foto: zleva Roman OK2CR, Zdeněk OK2-36352, Michal OK7MT, Jakub OK2-36398, Jožka OK2BPK, Zdeněk OK7WW, Franta OK2BBB, Štěpán OK2EC, Martin, Stázka (xyl OK2BPK), Jarda OK4MM, Jarda OK2TS, Adam OK2-36395, Honza OK2BUT, Jirka, Zdeněk OK2DA, Jenda OK2BKQ, Mirek a Aleš OK2BGH.

Za obětavou pomoc je nutno poděkovat členům radioklubu Kyjov i DDM ve Vracově a hlavně Jardovi OK4MM, který nám poskytl chatu s komfortním zázemím včetně tekoucí vody. Za to jsme mu mírně zváleli trávu pod stany. Celou akci podpořil také starosta města Kyjova.

Honza, OK2BUT

2 komentáře:

  1. Přeji všem zatáleným nadšencům v práci z mladeží hodně pevných nervů a duševního zdraví.Je to bohulibá práce,kterou si musíme nesmírně váži! Za všechny seniory co ještě jsou na pásmech pozemnkých Vlasta OK2VPA

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj ,všichni mladí i staří co zůstali věrní amaterské činností a stále je to baví a taká přeji hodně úspěchu v práci s mládeží,ať na těch pásmech někdo po nás zůstane OK2BSH Mirek

    OdpovědětVymazat